Hormonel ubalance
En del kvinder i alderen 40-60 år udfordres af hormonelt betinget søvnløshed.
Den forenklede forklaring ligger i faldet af progesteronproduktionen og balancen mellem de to hormoner progesteron og kortisol.
Progesteron er et kønshormon der spiller en central rolle i forbindelse med kvinders menstruation og graviditet. Fra 40-års alderen bliver ægløsningerne mere uregelmæssig og æggestokkene begynder at producere mindre progesteron som normalt produceres efter ægløsning. Progesteron er også et neurosteroid. Neurosteroider påvirker hjernens funktioner og har betydning for bl.a. humør, stressrespons og søvn.
Kortisol kaldes ofte “stresshormonet”, fordi det spiller en vigtig rolle i kroppens respons på stress. Når kortisol stiger øges blodsukkerniveauet, hvilket giver kroppen ekstra energi i udfordrende og stressede situationer. Vi gør os klar til at “kæmpe & flygte”…. men vi vil gerne sove!

Steroidhormoner – steroidkæden
Steroidhormonerne omdannes løbende fra et hormon til et andet afhængigt af, hvad vi har brug for. Er vi stressede (måske fordi vi ikke sover) omdannes “feel good” hormonet progesteron til stresshormonet kortisol. Da der i perioden fra 40+ i forvejen er for lidt progesteron, bliver ubalancen større, hvilket bl.a. gør os mere modtagelige over stress / lavere stresstærskel, påvirker vores hukommelse og udfordrer vores søvn.
For kvinder i og omkring overgangsalderen vil den meste effektive løsning på søvnproblemer være en genopretning af hormonerne ved at sænke kortisol og hæve progesteron med bioidentiske hormoner.
Kvinder som oplever periodisk søvnløshed i løbet af deres menstruationscyklus kan også have glæde af et forløb med Naturlig Hormonterapi®.